Lyridy II meteoryTento víkend může noční oblohu rozzářit neobvyklé množství padajících hvězd, meteorů. Aktivní bude meteorický roj Lyridy. A meteory tohoto roje budete moci spoatřit na nebi až do konce dubna.

Už několikrát jsme psali o tom, že žádné hvězdy z nebe nepadají, tento světelný jev, který se nazývá meteor, mají na svědomí malé kousky komet, které se střetnou velkou rychlostí s naší atmosférou a zde také rychle shoří. Jedná se o velikosti několika málo centimetrů. Pouze větší kousky dopadnou na zemský povrch. Ale těch je velmi málo.

Tyto kousky ztrácí kometa během svého putování Sluneční soustavou a vytváří na své dráze jakousi řeku úlomků a pokud do této řeky vletí naše planeta, pozorujeme meteorický roj. A toto se stane o následujícím víkendu. Tuto řeku má na svědomí kometa C/1861 G1 Thatcher. Ta byla objevena v dubnu roku 1861 a zpět ke Slunci se vrátí až v roce 2276 , její oběžná doba je dlouhých 415 let.

Název meteorických rojů se pak odvozuje od souhvězdí, z něhož zdánlivě vylétají, v našem případě to bude ze souhvězdí Lyry. Toto souhvězdí vychází v této době po 20. hodině, ovšem pozorování je vhodné provádět až vystoupá souhvězdí na obloze do výšku alespoň 30 stupňů. To bude kolem 23. hodiny ale nejlepší podmínky pro pozorování meteorů roje nastanou až po půlnoci. V blízkosti souhvězdí Lyry budou meteory pomalejší a kratší. Čím dále bude světelná stopa od tzv. radiantu roje, tzn. pomyslného ,místa odkud vylétají, tím bude meteor delší a rychlejší.

Letošní období činnosti roje je příznivé. Nejlepší pozorovací podmínky poskytne noc ze soboty 22. dubna na neděli 23. dubna. Měsíc bude velmi brzo zapadat a tak nás o víkendu čeká bezměsíčná noc. A pokud bude jasno, budou vidět i slabé meteory a tak bu jejich celková četnost mohla být vyšší než obvykle. Vše ovšem záleží na tom, do jak silného vlákna těch úlomků komety vletíme. Nechme se překvapit. Počet meteorů dosahuje přibližně 20 za hodinu ale nejsou výjimkou i vyšší frekvence, tzv. spršky meteorů, dosahujících četnosti až 90 za hodinu. Jen aby přálo počasí, letošní jaro si dává na čas a jasných nocí je zatím neobvyklé málo. Tak nezbývá než doufat, že meteorický roj Lyrid dostojí své přezdívce, protože se meteory tohoto roje někdy nazývají poslové jara. Tak uvidíme.