Glenn zdroj NASA

Téměř před rokem jsme si připomněli výročí letu prvního člověka do vesmíru. Letos na datum 20. února připadá podobné kosmonautické výročí. Kosmický let prvního Američana do vesmíru.

Před 60 lety se jako třetí člověk na světe podíval na oběžnou dráhu kolem Země také obyvatel dalšího státu. Po sovětských kosmonautech J. Gagarinovi a G. Titovovi obletěl Zemi také první americký astronaut John Glen.

Začátkem 60. let minulého století se zahájily kosmické závody. Vedení se jasně a důrazně ujal Sovětský svaz. Pojďme si projít rok 1961 a začátek roku 1962 ve světle startů kosmických raket .

12.4. 1961 - let prvního člověka do kosmu – Jurij Gagarin -loď Vostok 1 a jeden oblet Země.

To byl pro americkou společnost šok. Už sice byla vybrána sedmička astronautů, ale orbitální let byl zatím pro ně daleko. Začalo se jen tzv. balistickými skoky.

5. 5. 1961 – balistický skok prvního Američana Alana Sheparda – raketa Redstone a kabina Mercury. Skok trval jen 15 minut a dosáhl výšky 187 km. Tento pokus se sice nemohl rovnat s úspěchem Sovětů, ale i tak se konečně Amerika vydala do kosmu.

21.7. 1961 se uskutečnil druhý suborbitální pokus, Virgil Grissom také jen na pár minut nakoukl do vesmíru.

Na druhé straně planety pak v Sovětském svazu chystali další ránu do amerického sebevědomí.

6.8. 1961 kosmonaut German Titov s kosmickou lodí Vostok 2 kroužil kolem Země 25 hodin a 18 minut. Tedy o něco více jak celý jeden den!  

Amerika si na odpověď vzala více jak 6 měsíců. Až pro ni nastal dlouho očekávaný den.

 

John Glenn Mercury WikipedieJohnGlenn WikiDne 20.2. 1962 se na raketě Atlas s kosmickou lodí Mercury pojmenovanou Friendship 7 odpoutal od Země John Glenn. První Američan, který vykonal klasický orbitální let. Naši planetu obletěl třikrát a jeho mise trvala 4 hodiny a 5 minut. Tenkrát to byl pro mnohé Američany první astronaut, neboť teprve on uskutečnil pravý orbitální let. Hodně se tento úspěch srovnával s lety sovětských kosmonautů. Dnes se situace obrací a jako první americký astronaut bývá právě někdy označován Alan Shepard. 

ohn Glenn pak záhy, v roce 1964, americký kosmický program opustil a nastoupil politickou dráhu – úspěšně kandidoval do Senátu USA. Zajímavé ale je, že se do vesmíru vrátil. V říjnu roku 1988 ve svých 77 letech seděl jako palubní specialista v raketoplánu Discovery! A tak vlastně John Glenn přeci jen drží jeden rekord, který jen tak někdo nepřekoná. Žádný jiný člověk na planetě Zemi nemůže nabídnout větší věkové rozpětí mezi dvěma lety do vesmíru. Poprvé letěl do vesmíru, když mu bylo 40 let. A na druhý a poslední svůj let tak čekal 37 let. První americký astronaut celým jménem John Herschel Glenn Jr. zemřel 8.12. 2016 ve věku 95 let. Úctyhodný život.