zatmění MěsíceJediné letošní úplné zatmění Měsíce nastane v ranních hodinách v pondělí dne 16.5. 2022. V České republice proběhne tento úkaz jen nízko nad obzorem a nebude mít dlouhého trvání. Začátek zatmění nastane v 4:27 SELČ pouze 6 stupňů nad obzorem ale už za 47 minut, 5:15 SELČ Měsíc zapadne za obzor. Uvidíme tedy jen začátek tohoto zatmění, a pouze jeho částečnou fázi. Úplné zatmění už od nás pozorovatelné nebude.

 

Zatmění Měsíce nastává vždy, pokud se tři vesmírná tělesa seřadí do jedné přímky. Slunce, jako zdroj světla osvětluje Zemí a za ní tak vzniká kuželovitý stín. Sklon Měsíční dráhy je vůči rovině oběhu Země skloněn o cca 5 stupňů. To má za následek, že Měsíc v době úplňku, kdy se nachází přesně na opačné straně než Slunce, kužel zemského stínu mine. Ovšem dráha našeho souputníka se stáčí, a tak minimálně jednou ročně se Měsíc posune do zemského stínu. Buď se stínu jen lehce dotkne, pak pozorujeme zatmění částečné anebo se ponoří zcela a pak pozorujeme zatmění úplné. A právě úplné zatmění Měsíce nastane v pondělí 16.5. 2022. Nejlépe bude vidět ze západního koutu Evropy, ze Španělska a Portugalska a pak z amerického kontinentu. U nás uvidíme jen jeho začáteční fázi a jen velmi nízko nad obzorem. Na druhou stranu to může být určitá výhoda, neboť bude velmi fotogenické. Kompozice ztemnělého Měsíce a obzoru se stavbami, nebo stromy je působivá.

Proto stojí za to si přivstat. V následujících letech ,v roce 2023 a 2024, nás čekají jen zatmění částečná. Navíc tato budou zakrývat jen malou část měsíčního kotouče. Na nejbližší úplné zatmění Měsíce se pak můžeme těšit až v roce 2025 a to nastanou dokonce dvě úplná zatmění. Jedno 14. března a druhé pak 7. září. 

Další odkazy:

Zatmění 16.5. 2022 na stránkách České astronomické společnosti.

 

Obecné informace o zatmění Měsíce - Česká astronomická společnost

LE2022May16T