Hned v úvodu musíme předchozí větu poopravit, nejedná se o hvězdu, ale o planetu. Obecně lze definovat Jitřenku tak, že se jedná o jasný objekt, převážně jediný, který lze vidět ráno na obloze před východem Slunce. Hned si ale připomeňme pojem Večernice, to je zase první viditelný nebeský objekt po západu Slunce. Asi již tušíte, že se téměř vždy jedná o ten samý objekt – planetu Venuši. Pro úplnost dodejme, že v době, kdy není planeta pozorovatelná, kdy se nachází před a nebo za Sluncem, roli Večernice a Jitřenky na krátký čas převezme nějaká jasná hvězda, např. Sírius. Ale je to opravdu jen na pár dní a toto výsostné postavení si Venuše zase rychle vezme zpět.

2020 04 venuse 05Tato planeta se zkrátka „převléká“ a jednou se nám na obloze představí ve večerních šatech jako Večernice a jindy v krásné ranní róbě, jako Jitřenka.
Je to dané tím, že Venuše je vnitřní planeta, její dráha se nachází mezi Zemí a Sluncem a proto se nám na zemské obloze příliš nevzdaluje od Slunce. Tuto nejjasnější planetu nikdy nelze spatřit v hluboké noci, jen večer a ráno, podle toho na jaké straně od Slunce se nachází. Navíc vždy se jedná o třetí nejjasnější nebeské těleso, po Slunci a Měsíci. V dalekohledu pak můžeme pozorovat i fáze planety a pokud jste v místě s opravdovou tmou, můžete pozorovat i Váš stín vznikající od jejího světla.

Již tento týden a v podstatě celý únor se bude na ranní obloze, na jihovýchodním horizontu, cca hodinu před východem Slunce objevovat velmi jasná Jitřenka, planeta Venuše. A kdo se bude opravdu dobře dívat, nebo si vezme na pomoc malý dalekohled, může spatřit i druhou planetu Mars, která se nyní nachází jen malý kousek pod Venuší.
A koncem února 26. - 27.2. se k planetám připojí i drobný srpek Měsíce.